ERP checklist

Succesvol ERP implementeren

Ondanks alle goede bedoelingen vooraf duurt een ERP implementatie langer, kost het meer en levert het meer gedoe op in dan verwacht. En dan nog mislukt 50 tot 70% van de implementaties. Vandaar deze ERP checklist. ERP implementeren is niet moeilijk. Toegegeven, als het niet je vak is, dan lijkt het lastig. Het heeft allemaal te maken met de voorbereiding. Deze korte checklist geeft alvast wat aanknopingspunten. Mijn stelling: zonder voorbereiding mislukt iedere ERP implementatie.

Nut en noodzaak duidelijk?

Mensen zijn bereid te veranderen, en geloof me, ERP implementeren is een organisatieverandering, als zij maar de nut en de noodzaak inzien van de verandering. Medewerkers moeten overtuigd zijn, willen zij helpen. Draagvlak voor een bepaalde verandering is een nodig voor een soepel gedragen project. Cruciaal is dat de verandering aansluit bij missie, visie en toekomstbeeld.

Plan!

Start niet zonder een plan met mijlpalen, taakverdeling en stick to the plan!

Kennis en Kunde

Vraag u bij iedere verandering af of u kennis in kunde genoeg heeft in uw eigen organisatie. Niets is zo frustrerend een verandering in te zetten en geremd te worden door kennis. Ervaring is in dit geval zeker een kunde. Huur desnoods ervaring, kennis of kunde in. Natuurlijk is dit een kostenpost, maar het levert zeker op.

Mensen vrijgemaakt?

Als kennis en kunde aanwezig is, dan moeten mensen vrijgemaakt worden. Sommigen meer dan anderen. Een interne projectleider voor ERP is al snel 50% van zijn tijd kwijt. Reken dat mensen tijd moeten hebben om te trainen en te oefenen. Neem dit op in het plan.

Processen beschreven!

Het volledig beschreven hebben van primaire processen, inclusief taken en verantwoordelijkheden, is een voorwaarde voor het automatiseren. Je kunt onmogelijk processen verbeteren zonder eerst precies te weten wat je doet. Het is nog een kunst om processen helder vast te leggen.

Communicatie

Welk plan, welke verandering kan er nu zonder communicatie? Het lijkt een open deur. Weet dat ERP implementaties om mensen gaat! Mensen vragen communicatie – veranderen vraagt communicatie.

Veel plezier met de voorbereiding aan de hand van deze ERP checklist.