Een foto van uw organisatie…

foto organisatie

Processen verbeteren…ERP-implementatie…resultaten halen..Ieder bedrijf is er in meer of mindere mate mee bezig. Uit noodzaak, uit overtuiging of uit ambitie. Niet iedereen is hier even succesvol in.Bijvoorbeeld 50 tot 70% van de ERP-implementaties mislukt. Ondanks alle goede bedoelingen vooraf duurt een implementatie altijd langer, kost het meer dan is gebudgetteerd en levert het meer gedoe op in de organisatie dan verwacht.

Organisaties veranderen niet uit zichzelf. Er is er altijd een klein groepje dat de noodzaak ervan inziet en dan de rest moet meenemen. Soms wordt dat meenemen ‘meetrekken’ of zelfs ‘meesleuren’. Dat leidt dan weer tot een hoop top-down-gedoe, waarbij de 1 dwingt en de ander zich gedwongen voelt.

Een manier om draagvlak voor een verandering te realiseren is de ‘foto van een organisatie’. Een groepsfoto waarbij iedereen erop staat. De foto wordt genomen door een buitenstaander, ontwikkeld door een buitenstaander en het beeld wordt gedeeld.

Ik heb zo’n foto al meermalen toegepast. Bijvoorbeeld voor de start van een implementatie van een ERP pakket hebben we een scan gedaan onder alle medewerkers. Op die wijze hebben we niet alleen alle knelpunten boven tafel gekregen, maar hebben medewerkers hun zorgen kunnen uiten. Vervolgens zijn de medewerkers zelf aan de gang gegaan om de knelpunten op te lossen.

Kortom, medewerkers voelen zich gehoord en het creëert draagvlak. Daarbij, wie weet er nou het beste in het bedrijf wat er fout gaat en hoe het eigenlijk zou moeten? Waarom die kennis niet gebruiken en inzetten?