Gevoel bij leverancierselectie

gevoel bij leverancierselectieIk vergelijk het implementeren van een ERP oplossing veelal met het (ver)bouwen van je huis. Ook bouwprojecten worden vaak te laat opgeleverd, kosten zijn altijd meer dan gecalculeerd en het resultaat ziet er altijd anders uit dan van te voren bedacht. En natuurlijk spreekt de aannemer een heel andere taal. Mijn eigen verbouwing staat de komende maanden centraal; ik ga proberen op tijd, binnen budget, zonder ruzie met de aannemer over facturen en naar mijn wens een stuk aan ons huis te laten aanbouwen. We kunnen nu kiezen uit een rijtje met aannemers..

De keuze

Nu we weten wat we willen, is het niet moeilijk om een leverancier te selecteren. Ik doe alsof ik bezig ben met leveranciersselectie voor een ERP pakket. Ik nodig aannemers uit, vertel ze wat ik wil, wat onze eisen en wensen zijn, wat onze timing is en wat het budget is. We hebben zelfs al vooraf besloten, net als bij ERP, wat onze selectiecriteria zijn en hoe zwaar deze meetellen in het besluit.

We wachten de offertes af, vergelijken in hoeverre deze voldoen aan onze wensen en eisen en vergelijken de offertes onderling op basis van prijs, op basis van projectaanpak en op basis van opleverdata. We doen zelfs aan referentiebezoeken.

We hebben de offertes kunnen reduceren tot 2; de aanbiedingen zijn vergelijkbaar. We gaan vervolgens op ons gevoel af; bij welke aannemer voelen we ons beter. Bij welke van de twee denken we dat we samen het project kunnen managen, zodat we uiteindelijk krijgen wat we willen. De prijs en de aanpak was van belang, maar we kiezen voor de aannemer waar we het beste gevoel bij hebben. We gaan er samen helemaal voor!

TIP – schakel je gevoel niet uit bij leveranciersselectie