Hoe realiseer je ondernemersdroom?

ondernemersladder soest

ondernemersladder soestVelen koesteren een ondernemersdroom, maar waar te beginnen? Voor die mensen uit Soest starten Annemiek Ramaekers, Ellen van Loon en Roald van der Heide de Ondernemersladder Soest.

bron – Bernadette Keizer  – AD – 21-07-2017

Ondernemersladder soest

,,Ondernemen in dit dorp doen we samen.” De drie zitten samen in een gehuurd kantoor aan de Birkstraat, waar Ellen normaal haar coaching­sessies houdt. De drie Soesters zijn al jaren zzp’er en hebben ervaring als teamcoach, begeleider en projectleider. Ze zijn druk bezig met het ontwikkelen van een pilot van de Ondernemersladder Soest, die in september van start moet gaan. 

,,Wij begeleiden straks tien startende en bestaande ondernemers in een cursus van zes weken”, legt Ellen uit. Het traject moet zzp’ers en klein mkb’ers (met vijf tot tien man personeel) klaarstomen om hun eigen bedrijf op te starten, door te starten of te laten groeien. ,,Natuurlijk ben je na zes weken geen volleerd ondernemer. Zoiets duurt jaren en gaat met vallen en opstaan”, geeft Roald toe. ,,Maar met de Soester Ondernemersladder willen wij ze op weg helpen.”

Ondernemen is populair in Soest. Roald begrijpt waarom: ,,Ik ben niet iemand van negen tot vijf. Ik werk niet graag binnen een bedrijf met regels of met een baas die zegt wat ik moet doen. Als ondernemer bepaal ik het zelf.” Tegelijkertijd kan die zelfstandigheid een valkuil zijn. Annemiek: ,,Als ondernemer heb je het idee dat je veel op eigen houtje moet doen. Juist door interactie met andere ondernemers kunnen ze hun vaardigheden aanscherpen en tegelijkertijd ervaringen uitwisselen en werk uitbesteden.”

Economische resultaten

Het idee om andere Soester ondernemers een hart onder de riem te steken ontstond in 2012. Annemiek: ,,We zaten alle drie in het bestuur van Soest Netwerkt, de lokale netwerkorganisatie. We misten een stukje praktijk.” Ellen vult aan: ,,Ondernemen is meer dan wat netwerken en je kaartje geven. Met de Ondernemersladder richten we ons op economische resultaten.” 

De ‘lessen’ zijn opgebouwd uit een aantal simpele, maar cruciale stappen. Roald: ,,Hoe registreer ik mezelf als ondernemer? Hoe maak ik een businessplan? Hoe bepaal ik mijn doelgroep? Dat zijn allemaal vragen die aan bod komen.”

Opstartsubsidie

De gemeente Soest steunt hun plan met een opstartsubsidie. Daarom begeleiden Annemiek, Ellen en Roald niet alleen lokale zzp’ers, maar ook mensen uit de bijstand en statushouders of ‘Nieuwe Soesters’, zoals Ellen ze noemt: ,,We willen iets bijdragen aan het Soester ondernemersklimaat, ongeacht inkomen of achtergrond.”

De Soester Ondernemersladder moet dit najaar van start gaan in Soest, maar ook in Baarn en Bunschoten. ,,Over vijf jaar willen wij een zelfstandige sociale coöperatie zijn met een paar honderd leden”, zegt Annemiek. Aan hun betrokkenheid zal het niet liggen. Ellen: ,,Dat is iets wat ons alledrie bindt. Als je succes en plezier hebt in het ondernemen, waarom zou je dat niet delen?”

Meer over de Ondernemersladder Soest is te vinden op www.ondernemersladdersoest.nl.

About the Author

roald

Verbeteraar van bedrijfsprocessen, structuren en systemen