Succesvol ERP implementeren: juiste keuzes maken

Succesvol ERP implementeren is de juiste keuzes maken

Succesvol ERP implementeren is een kunst. Ook is het mijn passie. Onlangs stelde ik mijn “10 voorwaarden voor een succesvolle ERP implementatie” op. In mijn vorige zeven blogs nam ik jullie al mee langs de eerste zeven voorwaarden voor succesvolle ERP implementatie. Ik som ze nog even voor je op:

  1. Waarom wil je ERP implementeren?
  2. De onderschatting van ERP implementeren
  3. Automatiseer structuur
  4. Stick to the plan
  5. Uw medewerker
  6. Communiceer over de voortgang
  7. ERP is geen ICT

Na deze zevensprong is het tijd voor de laatste driesprong. En, geloof me: het ter harte nemen van al deze 10 tips zal je in ieder geval behoeden voor een hoop valkuilen. De laatste drie voorwaarden gaan vooral over het maken van de juiste keuzes. Lees mee!

Voorwaarde 8 – Kies de juiste ERP leverancier

succesvol ERP implementerenLogisch toch? Zou je zeggen? Toch blijkt het heel vaak fout te gaan. Vergelijk het maar met het vinden van een levenspartner. Je kán daarbij natuurlijk 100% op het uiterlijk van iemand af gaan. En de eventuele status. Veel wijzer is het om op je gevoel af te gaan en de klik die je met iemand hebt. Begrijpt de persoon jou ook?

Dat geldt zeker voor de keuze van de juiste ERP leverancier. Want ook daar ga je een belangrijke, intieme verbintenis mee aan. Waarom zou je dan alleen op een ‘grote naam’ af gaan? Ga in plaats daarvan vooral uit van je gevoel. Heb je een klik met de leverancier? Begrijpen zij je business? Wat vind je van de projectaanpak die ze hanteren?

Daarbij ligt er natuurlijk ook een stuk verantwoording bij jezelf. Want om ervoor te zorgen dat zij jou goed begrijpen moet je zelf goed uit kunnen leggen wat je doet, waarom je dat doet en wat je precies wilt. Praat daarbij trouwens nooit over wat het ERP systeem technisch allemaal moet kunnen. Draai het om en vertel wat je met het ERP systeem wilt.

Voorwaarde 9 – Bespaar niet op testen en trainen

Bij het ontwikkelen van software is testen een enórm belangrijk onderdeel van het proces. Het wordt echt gezien als een aparte discipline die belangrijk is voor het beter functioneren van de software. Het wordt beschouwd als iets waarvan het eindproduct écht beter wordt.

Hoe anders is dat bij de implementatie van een ERP systeem. Om de een of andere reden wordt het testen dan altijd een beetje als ‘iets vervelends’ beschouwd. Iets waar ook op kan worden bespaard. Wat zelfs kan worden overgeslagen. Fout! Zie het als de kans om de risico’s op fouten te verminderen en het eindresultaat nóg beter te maken. Sla die belangrijke stap nooit over en geef het de aandacht die het verdient.

Ook het adequaat trainen van medewerkers is iets wat vaak onder tijdsdruk komt te staan. Zonde! En niet slim. Want een goed getrainde medewerker gebruikt veel meer van de aanwezige functionaliteit van het pakket en is veel sneller productief. En zeg nu zelf: wie leest die handleiding nu echt helemaal van kaft tot kaft? Zorg voor goede training en zie direct het effect.

Voorwaarde 10 – Besteed de projectleiding uit

ERP implementeren trekt een behoorlijke wissel op je organisatie. Ik vergeleek het in een eerder blog al eens met een harttransplantatie. Je eigen mensen hebben het er zwaar genoeg mee. Belast een van je leidinggevende ook niet nog eens met de rol van projectleider. Daarvoor zijn heel andere vaardigheden nodig dan voor de rol van leidinggevende. Huur een externe expert in voor wie dit dagelijkse kost is. Iemand die de energie en vaardigheden heeft om snel tot een succesvolle implementatie te komen. Iemand die het wereldje kent en die uw belangen behartigt, ook in de ‘strijd’ met de projectleider van de leverancier.

Dat waren ze! Mijn “10 voorwaarden voor een succesvolle ERP implementatie”. Hou ze bij de hand en blader af en toe eens terug door de blogs. Van mij ga je de komende tijd nog veel meer lezen over de boeiende wereld van ‘ERP implementeren’. Want er zijn nog veel meer verhalen die verteld moeten worden.